Hemijski piling

Hemijski piling je postupak kojim se na kožu nanosi kiselina čime se uklanja sloj kože i postiže svežiji izgled, a koža postaje glatka i sjajna. Zavisno od dubine i intenziteta, hemijski piling se deli na površinski, srednje duboki te duboki. Dubina delovanja hemijskog pilinga zavisi od vrste i koncentracije kiselina, pH kiselosti kiseline i vremenu delovanja na koži. Kod površinskih pilinga, crvenilo kože i oporavak traju značajno kraće, a i manje su mogućnosti komplikacija i stvaranja ožiljaka.

Problemi na koži kod kojih hemijski piling ima odličan učinak su: fotostarenje, akne, ožiljci od akne, plitke bore, aktiničke keratoze te hiperpigmentacije.

Hemijski piling se preporučuje raditi u jesen, zimu i proljeće, jer je tada manja izloženost UV zračenju i posledično manji rizik od nastanka hiperpigmentacija. Izuzetak od ovog pravila je piling s mandeličnom kiselinom koji se može raditi i tokom letnih meseci.

Pilinzi se mogu kombinovati s različitim estetskih tretmanima, prvenstveno s microneedlingom i mezoterapijom.

Način izvođenja

Nakon čišćenja kože alkoholom, aplicira se hemijski piling koji dovodi do peckanja kože. Nakon postizanja odgovarajućeg efekta, zavisno od vrste pilinga, na kožu se nanosi neutralizator kiselina kojim se neutralizuje kiselina i prekida njeno delovanje. Pojedine vrste pilinga kao TCA (triklooctena kisliena, Jassnerova kiselina ili salicilna kiselina se neutraliziraju te se nakon tretmana samo nanosi umirujuća hidratantna krema.

Nakon hemijskog pilinga obavezna je primena krema sa zaštitnim UVA/UVB total block (SPF 50+) faktorom tokom 14 dana, a kod dubljih pilinga potrebno je i duze vreme. Za optimalan efekat potrebno je ponoviti minimalno 4 pilinga.